Botulinium toksin Nedir? Nasıl Uygulanır?
Botulinium toksininin (bir bakterinin, kaslar üzerine zayıflatıcı etksi olan ürünü), ilgili kasların içine minik iğneler vasıtasıyla uygulanması işlemidir.
Yüzde, mimik ile beraber ortaya çıkan kırışıkların giderilmesi amaçlanır. Bu mimikleri sağlayan kasların içinde küçük miktarlar ile enjekte edilerek kas gücünün zayıflatılması amaçlanır. Böylece kaslarda oluşan bu zayıflama kırışıkların, minik ile oluşan çizgilerin de azalmasını sağlar. Unutulmamalıdır ki, mimik olmadan, istirahat halinde var olan çizgilerin giderilmesi kısmında botulinium toksin çok etkin değildir.
Uygulamanın etkisi işlemden yaklaşık 5-7 gün sonra başlamaktadır.
Kaslardaki bu gevşeme-zayıflama yaklaşık 3-6 ay arasında sürmektedir (sıklıkla 3-4 ay kadar). Yani etkinin devamı için bu süre sonrasında tekrarlayan uygulamalar gereklidir.
Botulinium toksin uygulamasında bazı riskler de mevcuttur. Hedeflenen etkinin tamamen oluşması yaklaşık 10-12 gün sürmektedir. Bu süre zarfında yüzde asimetriler fark edilebilir. Sebebini bilmediğimiz bir şekilde, bazı kişiler botulinium toksine çok daha az duyarlı ve ya duyarsızlardır. Bu şu demektir. Uygulama sonrasında bu kişilerde botulinium toksinin hedeflenen etkisi çok çok az görülebilir ve ya görülmeyebilir.
Uygulama sonrasında; baş ağrısı, çift görme, morluk, kızarıklık, göz kapağında düşme, kaşlarda asimetri, alerjik reaksiynlar gibi istenmeyen sonuçlar ile de karşılaşılabilir. Eğer oluşmuşsa, bu etkiler botulinium toksinin etki süresince devam edip, 3-4 ay içinde gerilemektedir.
Dolgu Nedir? Nasıl Uygulanır?
Dolgu maddeleri, vücuttaki herhangi bir yapının (yüz, el sırtı, burun vb.) hacmini arttırmak, derin kırışıkları doldurmak ve dudak dolgunlaştırmak için kullanılır.
Dolgu maddelerinin kalıcılığı, kullanılan ürüne, uygulanan alana ve uygulanan miktara göre değişmekte olup, ortalama 9-12 aydır (çene ve elmacık bölgesi dolguları yapılarından ötürü daha uzun süre kalıcılık göstermektedir). Daha uzun kalıcılığı olan sentetik malzeme içeren dolgularda mevcuttur.
Dolgu uygulama öncesinde krem veya lokal enjeksiyon yöntemiyle anestezi (uyuşturma) sağlanabilir. Bir süre beklenildikten sonra antiseptik bir maddeyle cilt temizlenir ve uygulama minik iğne ve ya kanül dediğimiz malzemeler ile yapılır.
Aynı kişiye aynı alana ve ya farklı alanlara , hacmi az olan alanın derinliğine göre ve ya arttırılması planlanan hacime göre birden fazla çeşit dolgu maddesi kullanılabilir.
Uygulama sonrasında hafif masaj ve buz tatbiki yapılır.
Tam olarak anlaşılamayan nedenlerden ötürü bazı kişilerde dolgu maddelerinin kalıcılığı beklenen sürelerden daha kısa olabilmektedir.